L’Ajuntament inicia consultes amb operadors comercials per a l’explotació del supermercat del nou Mercat del Carrilet god_m3rc4r3us 7 de juny de 2018

L’Ajuntament inicia consultes amb operadors comercials per a l’explotació del supermercat del nou Mercat del Carrilet

L’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, iniciarà consultes amb operadors del sector privat per conèixer la viabilitat de la futura construcció i gestió del nou Mercat del Carrilet. Els contactes s’emmarquen en el projecte municipal d’intervenció, millora i transformació física i comercial del mercat i el seu entorn, i s’obren a totes les empreses interessades en participar en els futurs procediments de licitació de la projecció, la construcció i l’explotació del nou l’equipament. En especial, les converses s’obren als operadors d’autoserveis o supermercats ubicats en equipaments públics, particularment en mercats municipals.

El perfil del contractant de l’empresa municipal publicarà aquest divendres, 8 de juny, l’anunci de consultes preliminars, d’acord al previst en l’article 115 de la Llei 9/2017 de 8 de novembre, de contractes del sector públic. El període de consultes té una durada de 60 dies.

Les consultes giraran al voltant de les qüestions següents:

  •  Disponibilitat i interès en implantar-se en el nou Mercat del Carrilet per a desenvolupar l’activitat de supermercat d’articles alimentaris i complementaris de gran consum.
  •  Característiques físiques dels locals necessaris per a la seva implantació (superfícies aproximades de sales de venda i resta d’instal·lacions complementàries, configuracions físiques de l’establiment…)
  •  Possibilitat de participar en el finançament del mercat a través d’un contracte de concessió d’obra que contempli la construcció de l’equipament i l’explotació del supermercat.
  •  Possibilitat de participar en la gestió integral del mercat.
  •  Plantejament d’altres aportacions que resultin d’interès per a la licitació de la construcció i gestió del nou Mercat del Carrilet.

Avalats per l’estudi encarregat a Mercats de Barcelona

Reus Mobilitat i Serveis va encarregar l’any 2016 a l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona –atesa la seva experiència en la gestió de diferents tipologies de mercats– un estudi comercial amb l’objectiu de determinar la viabilitat de construir un nou mercat a la mateixa ubicació que l’actual Mercat del Carrilet. Aquest estudi, lliurat el 2017, aposta per la continuïtat del Mercat del Carrilet i conté propostes de millora i de transformació física i comercial del Mercat i del seu entorn.

En aquest context, es considera gairebé imprescindible la presència d’un autoservei que complementi l’oferta de les parades especialitzades tradicionals del nou mercat, i que actuï com a motor i pol d’atracció dels potencials clients. Aquesta tipologia de comerços poden tenir, alhora, un paper destacat en la gestió del mateix mercat, per tal de garantir la coordinació dels esforços i accions comercials dels diferents operadors presents a l’equipament.

En el cas del Mercat del Carrilet, l’estudi encarregat a Mercats de Barcelona era especialment necessari perquè les concessions vigents acaben el juny de 2019 –quan es compliran 36 anys de la seva inauguració– i calia analitzar la viabilitat d’iniciar un procés de transformació i millora de l’equipament. Amb el vistiplau de l’estudi de Mercats de Barcelona, es va iniciar aquest període de treball per definir com ha de ser exactament el nou mercat, quins operadors hi ha d’haver perquè sigui viable econòmicament, i quin és l’abast i el cost de la transformació urbanística d’aquesta zona.

Lloguers per a les parades actuals fins al 2021

Paral·lelament, l’Ajuntament treballa perquè els paradistes puguin continuar treballant al Mercat del Carrilet mentre duri tot aquest procés. La proposta del govern municipal és facultar l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis perquè pugui establir contractes d’arrendament amb els paradistes per un període de dos anys un cop acabi la concessió, és a dir, fins al juny del 2021.

Montserrat Caelles, consellera delegada de Reus Mobilitat i Serveis i regidora de Projecció de Ciutat, afirma: «En el moment de fer l’encàrrec a Mercats de Barcelona el govern municipal, d’acord amb els paradistes, tenia clar que calia revisar el funcionament dels mercats pensant en el seu futur i en les necessitats reals dels comerciants i de la ciutadania. El resultat de l’estudi del Mercat del Carrilet ens diu que en aquesta àrea hi cap un mercat i hem de trobar la millor fòrmula perquè sigui viable econòmicament: amb una oferta adequada a la demanda, una distribució encertada dels operadors segons el mix comercial i amb la definició d’un edifici obert i adaptat a les necessitats de la seva àrea d’influència. Aquesta és una bona notícia i ara treballem amb tots els agents implicats perquè sigui una realitat quan abans millor».

La regidora Montserrat Caelles afegeix: «I mentre treballem per definir exactament la proposta del nou equipament i tirar endavant el projecte del nou Mercat del Carrilet, l’activitat comercial del mercat actual està assegurada tres anys més, fins al juny del 2021 a través dels contractes de lloguer que se signaran amb els paradistes.»