Comencen les obres del nou accés del Mercat Central. god_m3rc4r3us 12 de setembre de 2023

Comencen les obres del nou accés del Mercat Central.

L’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, ha iniciat aquesta primera setmana de setembre les obres de reordenació de l’espai públic i de l’accés principal del Mercat Central. Els treballs s’han plantejat amb l’objectiu de mantenir el Mercat Central a ple rendiment, només caldrà tancar l’accés al carrer de Sant Joan durant els mesos que durin els treballs.

L’obra permetrà dotar l’entrada pel carrer de Sant Joan amb escales i una gran rampa per a una major accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. El projecte incorpora l’ús de terrassa exterior a la nova plaça elevada, un ús que afavorirà el funcionament del mercat en un horari més ampli que en l’actualitat com a mesura per impulsar comercialment no només el Mercat Central sinó també la seva àrea d’influència.

El projecte també busca transformar l’espai disponible i en desús en una oferta complementària a la del mercat, un espai obert a l’exterior i integrat a l’entorn, que afegeixi valor als productes frescos i els elaborats pels comerciants artesans del mercat i, a més, es converteixi en una porta d´entrada de nous clients a un consum local i més sostenible.

El nou espai comptarà amb dues zones diferenciades: una d’interior, on abans hi havia un autoservei que va tancar fa poc més de tres anys, i una d’exterior, que resulta de la reforma de l’accés i la creació d’una plaça elevada, mantenint l’estructura original de la façana però potenciant l’accés de vianants pel carrer de Sant Joan.

Els contractes per a l’execució dels treballs es van licitar en dos lots:

  • La reforma del Mercat Central amb el «Projecte d’execució de la reordenació de l’espai públic i de l’accés principal del Mercat Central de Reus», s’ha adjudicat a l’empresa Constècnia 3 SL per un import de 920.250,92 euros (IVA inclòs). La reforma preveu la demolició de l’espai interior on hi havia un supermercat, la construcció de nous serveis, l’ampliació de les instal·lacions, l’obertura de la façana principal, la demolició de les escales i les rampes actuals, la construcció del moll elevat amb un nou accés i una nova marquesina.
  • El projecte d’ampliació i de millora de l’eficiència energètica del sistema de climatització del Mercat Central, adjudicat a l’empresa COMSA Service FM SAU per 574.935,55 euros (IVA inclòs). La climatització d’aquesta nova zona del mercat és necessària perquè l’antic autoservei disposava d’un sistema independent, no inclòs en el sistema actual del mercat. Aquesta inversió es fa per eficiència energètica i ha de permetre un millor funcionament de la climatització de tot l’equipament. Les obres han de començar abans que acabi l’estiu.

El projecte ha estat elaborat per l’oficina tècnica de Reus Mobilitat i Serveis, a partir de les idees desenvolupades en el Pla director arquitectònic del Mercat Central elaborat per l’estudi NAM Arquitectura, sota la direcció de l’arquitecte Nacho Álvarez.

La durada inicial era de 6 mesos, però s’allargaran unes setmanes més, condicionades al manteniment de l’activitat del Mercat Central i dels mercats de Marxants cada dilluns i dissabte.

Pel que fa al Mercat del Marxants, a causa de les obres i de la construcció de la nova plaça, ha estat necessari reubicar 14 parades entre el mercat de dilluns i el del dissabte. Ara ja estan totes les parades reubicades al lloc definitiu que mantindran un cop finalitzin les obres.

Trasllat de la pèrgola del carrer de Sant Joan
Les obres del nou accés del Mercat central comportaran el trasllat de la pèrgola de fusta del carrer de Sant Joan. L’Ajuntament estudia ara possibles noves ubicacions amb la voluntat de la pèrgola defineixi un lloc d’estada, un refugi climàtic, amb altres elements de mobiliari urbà i jardineria.

Espai adjudicat a Veritas
A principis d’agost, Reus Mobilitat i Serveis va adjudicar a l’empresa ECOVERITAS el nou espai a la façana principal del Mercat Central per a la venda i degustació de productes ecològics i de proximitat. En el context de transformació comercial del Mercat Central, es buscava un operador amb servei de venda de productes d’alimentació i que, a la vegada, disposés de servei de restauració i cafeteria, de manera que l’espai comuniqui amb la nova terrassa exterior. L’oferta supera les més de 8.000 referències de productes ecològics i, en bona part, també de Km 0.

Veritas ocuparà la zona interior, de 386m2 i la zona exterior de 124m2 que consta de dues terrasses (una completament exterior de 62m2 i una altra semicoberta de les mateixes dimensions).

La distribució del nou espai permetrà que els clients circulin entre la zona de venda en format d’autoservei i la zona de cafeteria i degustació. L’espai s’integrarà amb l’interior del mercat, amb un tancament perimetral força transparent i lliure de qualsevol element que superi una alçada màxima de 1,20 metres. Tota l’àrea tindrà un horari d’obertura més ampli que l’actual del mercat.

L’obertura de l’àrea de Veritas va lligada al calendari d’execució dels dos lots del projecte de reordenació de l’espai públic i de l’accés principal del Mercat Central.

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *