Els productors de l’AgroMercat del Mercat del Camp donen el producte excedent al Programa de Gestió Alimentària de Reus des d’aquest mes de maig god_m3rc4r3us 22 de maig de 2024

Els productors de l’AgroMercat del Mercat del Camp donen el producte excedent al Programa de Gestió Alimentària de Reus des d’aquest mes de maig

Des de principis de maig hi ha un nou espai a les instal·lacions del Mercat del Camp, on els productors de l’AgroMercat deixen el producte sobrant com a donació per al Programa de Gestió Alimentària de Reus. Fuita i verdura que es recull dilluns i dijous a la tarda per part del personal del Taller Baix Camp, qui en fa el triatge i la lliura al Centre Social El Roser, des d’on es distribueix entre els usuaris/àries del menjador social i del rebost social.

L’objectiu d’aquesta nova col·laboració és l’aprofitament alimentari. Per això també col·labora en aquest projecte Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que actua sobre tres reptes socials: desenvolupar un model reproduïble i transferible que impacti en la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a una alimentació saludable i sostenible i generar noves oportunitats per a persones en risc d’exclusió social. La seva tasca consisteix a explicar als productors de l’AgroMercat aquesta col·laboració amb el Programa de Gestió Alimentària de Reus i conscienciar-los sobre la importància de l’aprofitament alimentari.

Programa de Gestió Alimentària de Reus
Pel que fa a les dades més recents, durant l’any 2023, la Xarxa de Distribució d’Aliments, que forma part del Programa de Gestió Alimentària de Reus, va atendre 5.614 persones i el menjador social, 528, derivades als serveis per professionals de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus. Pel que fa als aliments, des de l’inici del programa fins a desembre de 2023, s’han recollit 2.582 tones d’aliments frescos i cuinats amb una recuperació del 98%. Aquestes dades suposen una mitjana mensual de 18.467 kg d’aliments recuperats.

Respecte a la tipologia dels aliments recuperats, la verdura, seguida de la fruita, representa la quantitat més important.

L’actual Programa de Gestió Alimentària de Reus parteix del Programa per a la recuperació d’aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics a Reus, creat l’any 2012 en un context de crisi econòmica.

Després d’anys de funcionament, aquest projecte s’ha consolidat i ha fet de Reus una ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en els àmbits social i ambiental.

Des de gener de 2022, quan el Centre Social El Roser va començar a funcionar, el programa de gestió alimentària es coordina i es lidera des d’aquest equipament municipal que depèn de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials. A més, el menjador social i el rebost social ubicats en aquest centre també reben aliments, frescos i cuinats, a través d’aquest programa.

L’objectiu del Programa de Gestió Alimentària de Reus és recuperar els aliments frescos que, tot i que són aptes per al consum humà, quedarien fora del circuit comercial i acabarien com a residus. Uns aliments frescos que passen per un procés de triatge en un centre especial de treball i són repartits, junt amb altres productes alimentaris, per les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d’Aliments i el Menjador Social entre les famílies en situació de vulnerabilitat.

Per a més informació sobre el Programa de Gestió Alimentària de Reus es pot consultar la web elroser.reus.cat

L’aportació des del Mercat del Camp
El Mercat del Camp forma part dels Mercats de Reus que gestiona Reus Mobilitat i Serveis i va ser el primer mercat públic de venda a l’engròs de fruita i verdura de Reus. Amb el temps, s’ha convertit en el centre d’abastiment i distribució a gran escala de productes agroalimentaris del Camp de Tarragona. Des del 2011, els pagesos del territori hi tenen una nau, l’AgroMercat, on poden vendre directament els seus productes. I el 2012 es va inaugurar l’autoservei per a majoristes de KomKal.

La nau de Majoristes de fruita i verdura col·labora amb el programa de Gestió Alimentària de Reus des del 2012 i ha estat reconeguda per l’Ajuntament pel volum d’aportació d’aliments frescos al programa. Aquest mes de maig s’hi ha afegit els pagesos i productors que venen els seus productes a l’AgroMercat, una nau més petita que va entrar en servei el 2011 perquè els pagesos poguessin vendre directament la seva producció a l’engrós, a les botigues del territori i a les parades dels mercats.

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *