Mercat del Carrilet: «30 anys… i tan frescos» god_m3rc4r3us 3 de juliol de 2013

Mercat del Carrilet: «30 anys… i tan frescos»

El Mercat del Carrilet va obrir les portes el 27 de juny de 1983 i ara, 30 anys després, coincidint amb l’aniversari, posa en marxa una campanya genèrica per fer el Mercat més visible a tota la ciutat: «30 anys… i tan frescos!», una frase que acompanya la imatge, amb la façana de protagonista. L’objectiu principal dels paradistes és compartir l’aniversari amb els clients des d’ara i fins a final d’any: regals, promocions i diverses activitats per donar a conèixer els valors del Mercat –proximitat, qualitat, confiança i varietat– i premiar la fidelitat i la compra.

El primer acte de l’aniversari és el sopar de commemoració que reunirà 150 persones aquest dissabte 6 de juliol al Foyer Marià Fortuny de FiraReus: paradistes, exparadistes, dependents, treballadors i les seves famílies es troben per celebrar el 30è aniversari del Mercat del Carrilet. El sopar també comptarà amb l’assistència de l’alcalde Carles Pellicer i la regidora de Promoció Econòmica, Alícia Alegret. En paraules d’Alegret, màxima responsable dels Mercats de Reus: «La trajectòria del Mercat del Carrilet és fruit de l’esforç dels paradistes i l’aniversari és un bon moment per reconèixer aquesta feina. També és hora de refermar l’aposta de futur del govern pels mercats municipals, pel seu potencial comercial, perquè esdevinguin mercats del segle XXI, on l’experiència i la confiança dels paradistes es combinin amb una oferta variada i de qualitat.»

20130703NP_MCarrilet_30anys_baixa

 

Un semestre per celebrar l’aniversari
La imatge per celebrar l’aniversari ja es pot veure a les portes del mateix mercat, en cartelleres distribuïdes per la ciutat i als laterals de quatre autobusos de Reus Transport. A banda del sopar d’aniversari que es farà dissabte a la Fira, els actes més imminents són els següents:

  • Regal amb la compra d’estiu: els paradistes repartiran entre els clients un ventall commemoratiu de l’aniversari; se n’han fet 2.500 unitats.
  • Exposició «Fortuny, gravador», del 5 de juliol al 2 d’agost al Mercat del Carrilet. Mostra itinerant, produïda des del Museu de Reus, que consta de cinc plafons, en què es presenten textos explicatius sobre la tècnica del gravat, una cronologia sobre Marià Fortuny i Marsal i les reproduccions de 23 gravats de la col·lecció de l’IMMR que formaven part de l’exposició original “Fortuny, gravador”, i que es va poder veure al Museu de Reus a l’hivern. La mostra forma part de les activitats de l’Any Internacional Fortuny Reus 2013.
  • El gruix de la campanya de promocions i regals es desenvoluparà de cara a l’inici de curs i enllaçarà amb la campanya de Nadal.

Fins a 15 parades des del primer dia
El Mercat del Carrilet té una superfície comercial de 2.300 m2, més de trenta parades de peix, carn, xarcuteria, fruita i verdura, aviram, dos bars, una rellotgeria… Una llarga llista que es complementa amb un supermercat i una zona d’aparcament al soterrani de l’edifici amb capacitat per a 130 vehicles.

Entre les parades actuals n’hi ha una quinzena que es mantenen obertes des del primer dia del Mercat: Carnisseria Basora, Carnisseria Masip i Pesca Salada Glòria (aquestes tres parades provenien del mercat que hi havia a la plaça de les Peixateries Velles). La llista dels primers negocis continua amb Carnisseria Ripollès, Xarcuteria Granados, Pesca Salada Hernández, Peixateria Casas, Polleria Felisa, Polleria Montse, Polleria Rosalina, Fruiteria Borràs, Peixateria Ortiz, Tocineria Angelina, Menuts Anna Maria i Fruites Cortijo.

El mercat hereu de les parades de les Peixateries
A meitat del segle XX, quan es traslladen les parades del Mercadal a l’edifici del Mercat –de nova construcció, on ara hi ha el Mercat Central– es tanquen també els més de cent punts de venda que hi havia a les Pescateries, ara Peixateries Velles, dedicades a la venda de carn i peix. Segons explica Ramon Amigó a l’assaig «Les Places del Mercat a la ciutat de Reus» (Edicions del Centre de Lectura, Reus 1999), aquest tancament va ser temporal i no va arribar a l’any. A partir d’aquell moment, l’activitat comercial a les Peixateries va durar una trentena llarga d’anys, fins que es va posar en marxa el Mercat del Carrilet. Amigó explica que es va eliminar l’estructura metàl·lica i la teulada que cobria l’espai i tots els venedors van haver d’emigrar, tret de dos o tres, que s’hi van quedar perquè estaven situats als baixos de les cases.

Amb l’augment del número d’habitants de la ciutat a partir de 1960 va agafar força el projecte de construir un segon mercat municipal a Reus: per fer-ho es va escollir la zona sud-est de la ciutat, els terrenys on hi havia hagut l’estació del tramvia que connectava Reus amb Salou. En el moment de la concessió de les parades del Mercat del Carrilet, l’Ajuntament va donar prioritat als concessionaris per demanar parada al nou mercat. El Mercat del Carrilet es va construir en pocs mesos i es va inaugurar el 27 de juny de 1983 amb l’alcalde Anton Borrell. Segons els documents municipals que es poden consultar a l’Arxiu, l’element més característic del Mercat, la façana, està feta amb plaques de formigó prefabricades, valorades en més de set milions de pessetes a l’època, al voltant de 44.000 euros.

El plec de condicions del concurs relatiu a la redacció del projecte de construcció d’un mercat a l’illa del Carrilet també va incloure’n l’explotació, mitjançant concessió administrativa. La gestió privada només va durar uns anys i a principis de 1990 l’Ajuntament va recuperar-ne la concessió i va encarregar-se de l’explotació i la gestió del Mercat del Carrilet a través de l’empresa municipal AMERSAM.

El Mercat del Carrilet té façana a l’avinguda de Jaume I, a l’estació d’autobusos, al carrer de l’Escultor Rocamora i a la plaça de Lluís Mas Ossó. Totes les parades estan situades a nivell de carrer i una part del Mercat està ocupada des de fa temps per un supermercat. A la planta soterrani hi ha l’aparcament públic, la zona de càrrega i descàrrega, els magatzems i les cambres frigorífiques.